Terasele din Centrul Istoric al Capitalei vor fi interzise în dreptul clădirilor cu faţade degradate, pentru care proprietarii nu au demarat lucrări de reparaţii şi consolidare, potrivit un proiect de hotărâre adoptat în şedinţa de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Până astăzi, amplasarea teraselor era interzisă doar în dreptul clădirilor „cu faţade semnificativ degradate, cu pericol de prăbuşire a elementelor decorative, tencuieli”.
Hotărârea, care prevede modificarea HCGMB 114/2016 privind Regulamentul de organizare şi funcţionare a teraselor în zonele protejate şi în perimetrul Centrului Istoric Bucureşti, a fost adoptată cu 33 de voturi „pentru”, 18 „împotrivă” şi 2 abţineri.
Actul adoptat arată că „avizarea teraselor este interzisă în dreptul clădirilor cu faţade degradate, pentru care proprietarii, persoane fizice sau juridice şi titularii dreptului de administrare sau ai altor drepturi reale asupra clădirilor nu au asigurat efectuarea lucrărilor de reparaţii curente, întreţinere, consolidare şi, după caz, reabilitarea energetică a anvelopei şi/sau acoperişului, în condiţiile legii”.
Până acum, avizarea teraselor era interzisă doar în dreptul clădirilor „cu faţade semnificativ degradate, cu pericol de prăbuşire a elementelor decorative, tencuieli”.
Constatarea şi aplicarea sancţiunilor se va face de către reprezentanţii Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti, care vor informa în acelaşi timp şi structura avizatoare din cadrul PMB, potrivit Agerpres.
În plus, în cadrul şedinţei a fost adoptat un amendament propus de către consilierul municipal PNL George Nicolaie, conform căruia:
Liderul grupului PSD, Aurelian Bădulescu, şi-a exprimat îndoiala în ce priveşte aplicabilitatea proiectului de hotărâre, adăugând că reprezentanţii Poliţiei Locale vor trebui să stabilească dacă o faţadă este sau nu corespunzătoare. Acesta a apreciat că măsura îi afectează pe cei din domeniul HoReCa.
George Nicolaie a replicat că Poliţia Locală va face doar o notă de constatare, care va fi transmisă departamentului de urbanism din PMB, unde se va lua decizia finală.